Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е на второ място в ЕС по брой зъболекари на глава от населението

България е на второ място в ЕС по брой зъболекари на глава от населениетоснимка: dnevnik.bg

България е на второ място в Европейския съюз по брой на зъболекарите на глава от населението. Това сочат данните от анализ на Евростат за специализирания медицински персонал в ЕС за 2015 г. Страната ни запазва позицията, която заема и в проучването през 2014.

В България на 100 хил. души от населението се падат 105 зъболекари. За сравнение през 2014 г. те са били 98. Гърция е лидер по този показател, като в южната ни съседка на 100 хил. души население се падат 123 стоматолози. Само още една страна преминава границата от 100 зъболекари на 100 хил. души, като това е Кипър със 103.

На последно място в класацията е Полша. Там на 100 хил. души население се падат 33 зъболекари, като пред нея са Малта и Словакия съответно с 48 и 49 стоматолози.

България обаче изпитва сериозни проблеми с броя на физиотерапевтите на глава от населението. На 100 хил. души има 22-ма подобни специалисти. Единствено Португалия и Румъния са с по-лоши показатели с по 13 и 6 физиотерапевти.

Лидер в проучването е Финландия с 270 физиотерапевти на 100 хил. души, следвана от Германия и Люксембург. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники