Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българите обичат ЕС, Путин и авторитарен режим

Българите обичат ЕС, Путин и авторитарен режим

Анкетата, проведена между февруари и април 2017 г., е показала, че в отношението си към Европейския съюз българите определено защитават членството си - за 72% България трябва да остане в ЕС, а за 61% съюзът е нещо добро. Евроскептици сред българите има - за 15% страната ни няма място в ЕС, а за 10% съюзът е нещо лошо.

В Мюнхенския доклад частта за Централна и Източна Европа е озаглавена "Вътре или извън" (еворатлантическата архитектура) и в нея се говори за проблемите с демокрацията, върховенството на закона и свободата на медиите в Полша и Унгария. Тук също е използвано проучването на GLOBSEC и в него изрично се казва, че "изборът между либерална демокрация и авторитарен лидер е неясен единствено в България - над 21% от българите не могат да посочат какво система предпочитат за страната си".

Цели 70% от българите харесват Владимир Путин "и това е доста тревожно да страна член на НАТО и ЕС" (втора е Румъния, но с 47% одобрение за Путин).

Нещо повече - разликата между подкрепящите демокрацията (42%) и авторитарния режим (37%) е едва 5 процентни пункта в България. Вероятно затова авторите са кръстили тази част "Демокрацията губи привлекателността си в България".

Следва и съществена част от обяснението - всеки трети българин вярва в конспиративни теории и дезинформация. Над 20% не знаят дали са информирани обективно от медиите за събитията по света и дали определени проблеми са прикривани от тях. 36% не вярват на водещите медии в България, а 5% възприемат онлайн източници на дезинформация като места за релевантна информация.

Българите имат проблем и с ориентацията кой трябва да взима важните решения за съдбата на страната им. За 37% това са депутатите и този показател не е изненадващ, предвид ниския рейтинг на парламента. Но от друга страна под половината (47%) казват, че това трябва да се решава на референдуми.

България е най-слабото звено на НАТО и единствената страна в Централна и Източна Европа, в която под половината (47%) от анкетираните казват, че страната е длъжна да помага на други съюзници в алианса, ако са атакувани. Внушителните 37% откровено казват, че България не трябва да спазва ангажимента си по член 5 от Вашингтонския договор. Именно той е фундаментът на НАТО, защото на него се крепи принципът за колективна отбрана.

Добрата новина в проучването по поръчка на GLOBSEC е, че 66% от българите смятат, че членството в НАТО е важно за сигурността им (само Словакия е зад нас с 56%, останалите са с показатели над 70 и 80 процента, а в Полша с това твърдение са съгласни 91%). На въпрос дали биха гласували България да напусне НАТО на евентуален референдум, с "да" са отговорили един от всеки пет, но достатъчните 54% биха подкрепили алианса (Словакия е по-проблемна, защото там привършениците на НАТО в референдум са 43%).

За 42% от българите страната им геополитически е част от Запада, показва цитираното допитване на GLOBSEC. За 27% България е някъде между Запада и Изтока - нещо, което някои анализатори започват да наричат "централноевропейска идентичност". Едва 12% смятат, че все още сме част от Изтока, а 19% нямат мнение. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники