Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Карлуш Куелю: Трябва да сме единни, за да допуснем България и Румъния към Шенген

Карлуш Куелю: Трябва да сме единни, за да допуснем България и Румъния към Шенгенснимка: bnr.bg

Щом България и Румъния имат техническата готовност да се присъединят към Шенген, трябва да сме единни, за да ги допуснем там. Това послание отправя към Съвета на Европейския съюз евродепутатът Карлуш Куелю, докладчик за готовността на двете страни за шенгенското пространство:

Правилата трябва да се спазват, а те са ясни - ние искаме от страните-членки да прилагат цялото шенгенско законодателство и когато това се прави, трябва да сме единни. Което означава, че ако една страна спазва това законодателство, тя трябва да бъде допусната в Шенген. Правилата трябва да са еднакви за всички.

Няколко страни-членки, сред които Холандия, твърдо се противопоставят на приемането на България и Румъния в пространството за свободно движение:

Става дума за решение, което изисква пълно мнозинство, за да бъде прието. Т.е., това позволява на една държава да го блокира. А процесът беше прозрачен - към България и Румъния бяха поставени изисквания и те ги изпълниха. Двете страни си свършиха работата, всички национални експерти единодушно потвърдиха, че са спазени съответните стандарти. Европейският парламент потвърди моя доклад със смазващо мнозинство, в който се казваше, че България и Румъния могат да се присъединят към Шенген. И сега няма технически причини, за да не се приема решението за присъединяване. Става дума за политически причини и те се проявяват в Съвета, който на практика блокира решението. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники