Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В Москва се проведе паметна вечер, посветена на спасяването на български евреи

В Москва се проведе паметна вечер, посветена на спасяването на български евреи

На 20 февруари 2018 г. в Мемориалната синагога в Москва се проведе паметна вечер, посветена на спасяването на 48 000 български евреи в годините на Холокоста. Мероприятието бе организирано от Посолството на България в Москва и Руския еврейски конгрес (РЕК) с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България и Държавния културен институт.

Специални гости на събитието от България бяха председателят на Централния израилтянски съвет на България и потомък на спасени евреи София Коен, и доцент Албена Танева - социолог, представител на българската делегация в Международния алианс за възпоменание на жертвите на Холокоста.

Вечерта бе открита от президента на РЕК Юрий Каннер и посланика на България в Москва Бойко Коцев, който изтъкна важността на тази мемориална вечер, на която с гордост и скромност си спомняме за историческата смелост на българския народ и на неговите лидери, които в условията на безпрецедентен натиск и самоотвержена борба успяха да съхранят живота на своите съграждани от еврейски произход.

С приветствени слова към гостите се обърнаха и посланикът на Държавата Израел в Москва Хари Корен и главният равин на Москва Пинхас Гольдшмидт. Израелският посланик отбеляза, че България е една от най-дружествените на Израел страни и подчерта, че подвигът на българския народ в онези мракобесни времена никога няма да бъде забравен.

На паметната вечер присъстваха представители на българската и еврейска общности в Москва, представители на Администрацията на президента, Министерството на външните работи на Руската федерация, на дипломатическия корпус, историци, обществени и културни деятели.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.