Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Трансперънси интернешънъл": България е най-корумпираната страна в Европейския съюз

"Трансперънси интернешънъл": България е най-корумпираната страна в Европейския съюз

България е най-корумпираната от всичките 28 страни членки на Европейския съюз. Това констатира за поредна година "Трансперънси интернешънъл" в индекса си за възприятие на корупцията. В класацията за 2017 година страната ни е на 71-во място от общо 180 държави. А показателят ни за усещане за корупция е 43, точно средният за цялата класация. В нея индекс 100 означава пълна свобода от корупция, а нула - извънредно висока корумпираност. Резултатът на България сега е с 2 пункта по-добър, отколкото за 2016 и 2015 година.

С показател 43 пункта България остава трайно под критичния праг от 50 пункта, отвъд който са държавите със системно несправяне с корупцията. Промяната от две точки в резултата на Индекса не е статистически значима, тъй като подобни движения са наблюдавани и преди това, без да пречупват тенденцията на застой, казват авторите на доклада.

Водещи позиции в класацията за 2017 г. заемат Нова Зеландия (89 т.) и Дания (88 т.), Финландия, Норвегия и Швейцария (85 т.).

В дъното на класацията са Сирия (14 т.), Южен Судан (12 т.) и Сомалия ( 9 т.).

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники