Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Румен Радев: България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция на страната

Президентът Румен Радев: България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция на страната

България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция на страната. Това каза на пресконференция държавният глава Румен Радев след срещата си със сръбския президент Александър Вучич, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Визитата на президента Вучич е в едно важно време. Р Сърбия вече получи една много ясна перспектива за своето европейско бъдеще. Има дори определена времева рамка. България подкрепя усилията на Сърбия. Високо ценим всички предприети реформи и особено готовността и отвореността на Сърбия за диалог с всички страни. Важно условие е добросъседството като важен критерий за държавите и тяхната европейска перспектива. Осъдихме колко е важно за постигането на добросъседските отношения нашата свързаност. Говорихме за магистралата Ниш-София, както и продължаване на работата по газовия интерконектор. Важна част от тази свързаност е да има по-интензивен обмен и в тази връзка са важни граничните контролно-пропускателни пунктове, както отварянето на нови,така и усъвършенстването на съществуващите, за да има по-голяма пропускливост“, заяви Радев.

По думите му регионите от двете страни са едни от най-бедните. „Високо оценяваме последните промени в законодателството на Р Сърбия по отношение на националните малцинства. Трябват още усилия тази дейност и прогрес да достигне до местно ниво и там да имаме резултати. Обсъдихме проблемите в тези региони, където живее нашето малцинство. Амбицирани сме да продължим и със споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката. Разбрахме се с президента Вучич да откликна на неговата покана за посещение в Сърбия“, каза още Румен Радев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.