Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Румъния и Гърция подкрепиха газовия хъб “Балкан” и европейската интеграция на Западните Балкани

Румъния и Гърция подкрепиха газовия хъб “Балкан” и европейската интеграция на Западните Балкани

Външните министри на България, Румъния и Гърция подкрепиха в съвместна декларация изграждането на газовия хъб “Балкан” и европейската интеграция на Западните Балкани. Това стана на среща на първите дипломати на трите държави - Екатерина Захариева, Теодор Мелешкану и Никос Кодзияс в Букурещ. Срещата е 10-а поред в този тристранен формат.

“Трите страни изразяват своята готовност да си сътрудничат за развитието на газовия хъб “Балкан”, който ще допринесе за сигурността на доставките и за диверсификацията на газовите маршрути и източници”, се казва в декларацията.

Тримата външни министри подкрепиха още интерконекторите България - Румъния и България - Гърция.

“Радвам се, че получих безрезервна подкрепа от Теодор и Никос за основния външнополитически приоритет на Българското председателство: европейската перспектива за нашите съседи и приятели от Западните Балкани - заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. - Сигурна съм, че Балканите ще бъдат ключов приоритет и по време на Председателството на нашите румънски партньори.”

Министрите изказаха и подкрепа за страните от Източното партньорство. Подчертаха, че приемането на София и Букурещ в Шенген ще подобри вътрешната сигурност на ЕС и борбата с нелегалната миграция, трафика на хора и тероризма.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники