Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

26 март - Ден на Тракия и 105 години от Одринската епопея

26 март - Ден на Тракия и 105 години от Одринската епопеяснимка: bgnes.com

На 26 март ще се проведат тържествени събития, посветени на Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея, организирани от Столична община, Съюза на тракийските дружества в България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Тържествата ще започнат със заупокойна служба в храм „Свети Николай Софийски-Нови”, след което ще бъдат поднесени цветя пред Паметника на Екзарх Антим І и ще последва честване-поклонение при Мемориала на Одринци. В програмата ще участват актрисата Василка Сугарева, мъжка вокална формация „България” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски и фолклорна формация „Българка” от град Несебър.

В тържественото поклонение по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея пред столичния паметник „Одринска епопея“ участие ще вземе и държавният глава Румен Радев.

Разорението на тракийските българи

Денят на Тракия е свързан с една от най-големите победи на българското оръжие в най-новата ни история – превземането на непревземаемата според германските специалисти Одринска крепост през 1913 г. по време на Първата балканска война. Но освен с триумфа Денят на Тракия е и ден на скръбта по стотиците хиляди българи, които само няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 г. са прогонени от турската армия от родните си домове в Одринска Тракия.

Разорението на тракийските българи през 1913 е геноцид и етническо прочистване на българското население в южната част на областта Тракия по време и скоро след Междусъюзническата война. Извършвано от Османската армия и турски башибозук, засегнатите области включват Източна Тракия и Източните Родопи. Тези трагични събития са описани от български академик Любомир Милетич през 1918 година, а също и от Фондация Карнеги за международен мир в доклада си от 1914 за балканските войни.

Етническото прочистване е било насочено против 300 000 българи. Убитите тракийски българи се оценяват да са 50 000-60 000, което е 20 % от българското население в Тракия, останалите българи християни са прогонени. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.