Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Към този момент не считаме, че трябва да гоним руски дипломати

Борисов: Към този момент не считаме, че трябва да гоним руски дипломатиснимка: 24chasa.bg

Независимо, че на няколко пъти, още от Брюксел даже, изказахме своята теза и обяснихме как ще дейстаме, за да не изглежда еднолично използвахме консултативен съвет по сигурност с представители на президентството и извикахме Бойко Коцев. Така започна премиерът Бойко Борисов изявлението си след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което бе обсъден случаят „Скрипал“. На заседанието бе изслушан посланикът на страната ни в Руската федерация Бойко Коцев.

С моето гласуване в Съвета на ЕС 28-те държави дадохме глас за извикване на консултации за нашия посланик на ЕС в Москва, досега съм провел няколко разговора с него. Показахме своята пълна солидарност към Великобритания, каза Борисов.

Ние трябва да запазим канала на комуникация с Турция, да направим същото и с Русия, заяви премиерът.

Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че обръщаме сериозно внимание. Когато имаше Студена война, нещата бяха далеч по-спокойни. От месеци наред аз предупреждавам, че тази ескалация ще продължи. Виждате и в съседно Косово, продължава да се говори за действия, които напомнят тези от преди 20 години. Действията на Турция в Африн, конфликтът им с Гърция и Кипър - не виждам как ще го решат. Това са все неща в нашия регион, коментира още Борисов.

Подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания. Бойко Коцев ни запозна с това, което се говори в Москва, чакаме повече доказателства. Към този момент не считаме, че трябва да гоним руски дипломати, заяви Борисов.

Декларирали сме подкрепата си къв Великобритания, господин Коцев ще е тук за една седмица. Това е към момента. Така завърши изявлението си премиерът. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники