Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Държавният глава Румен Радев: Очаквам на този КСНС да стане ясно какви са мерките, предприемани от България относно рисковете и заплахите за националната сигурност

Държавният глава Румен Радев: Очаквам на този КСНС да стане ясно какви са мерките, предприемани от България относно рисковете и заплахите за националната сигурност

Националната сигурност винаги е актуален проблем, особено при все по-влошаващата се среда. Очаквам на този Консултативен съвет за национална сигурност да стане ясно още веднъж какви са мерките, предприемани от България относно рисковете и заплахите за националната сигурност. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти, след като изнесе публичната лекция в Университета за национално и световно стопанство.

„Знаете, че преди почти една година /30 май 2017 г./ имаше такъв съвет, на който бяха взети решения за изграждане на необходимите отбранителни способности, за модернизацията на Българската армия, както и за повишаване на социалния статус на военнослужещите. Искам да чуя отговори какво трябва да се направи, за да бъдат изпълнени тези решения“, добави президентът.

Румен Радев подчерта, че по време на КСНС ще бъде разгледана обстановката в Сирия, както и на Балканите. „Какво правят съседите около нас, какви модернизационни програми разгръщат, какви разходи дават за въоръжение, както и какви модернизационни програми правим ние и мерките, които трябва да вземем. Колективната система за сигурност и колективната отбрана не неглижират изграждането на наш собствен отбранителен капацитет. Напротив, налагат го и трябва всички да го осъзнаем възможно най-скоро“, заяви държавният глава.

Запитан дали позицията на българското правителство по отношение на въздушните удари в Сирия е била съгласувана с него президентът подчерта, че не е била съгласувана, но Служба „Военна информация“ и Държавна агенция „Разузнаване“ са свършили своята работа и са успели да предоставят информация.

Попитан дали моментът на предстоящото му посещение в Русия по повод отбелязването на Дните на българската култура в Москва е избран удачно, с оглед на втърдяващата се позиция на НАТО и ЕС по отношение на случая „Скрипал“ и обвиненията за използването на химически оръжия, държавният глава подчерта, че българският културен, световен и цивилизационен принос не може да става залог на политическо противопоставяне. „Точно във времена на конфронтация ние трябва да поддържаме диалога. Трябва да търсим общите интереси в борбата с тероризма и как да снижаваме това напрежение“, коментира Румен Радев и добави, че диалогът и каналите за комуникация трябва да бъдат запазени.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.