Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Румен Радев: Трябва да преодолеем идеологизацията в отношението си към Русия

Румен Радев: Трябва да преодолеем идеологизацията в отношението си към Русия

Основната цел на посещението ми в Руската федерация беше да възстановя доверието след десет години липса на диалог на най-високо равнище, три загробени стратегически проекта и силната обремененост от разрушителни политически декларации. Работа на правителството е да се ангажира с конкретните договори. Това заявява в интервю за Българската телеграфна агенция президентът Румен Радев.

В отговор на въпрос за посещението си в Русия държавният глава определя визитата като „важна крачка за възстановяване на доверието и за изграждане на отношения на основата на равноправие и взаимно уважение“ и посочва, че в Москва има воля за това. Президентът изразява надежда правителството да оползотвори изграденото доверие и категорично заявява, че няма да възприема подхода на представители от управляващото мнозинството, които се опитват да омаловажат визитата му. „Няма да постъпя като тях. Напротив, бих се радвал правителствената делегация, водена от премиера Борисов, да конкретизира сътрудничеството, защото това е в интерес и на двете държави, в интерес и на Европа“, казва за БТА Румен Радев.

На въпрос дали посещението в Русия отдалечава страната ни от евроатлантическите ни партньори Румен Радев посочва, че подобно твърдение е „все едно да си зададем въпроса „Северен поток 2“ отдалечава ли Германия от Европейския съюз и НАТО. Не, разбира се“. Президентът заявява, че е „крайно време да преодолеем тази идеологизация и дори истеризация в отношението си към Русия и да престанем да губим, докато другите държат и се настаняват на пазарите ни, които ние отстъпихме сами“.

Президентът отхвърля твърденията за пренебрежително отношение по време на визитата в Русия и посочва, че подобен въпрос трябва да се насочи към правителството, което „неофициално търси контакти с Москва, а официално я обяви за заплаха“. Румен Радев припомня, че срещата му с Владимир Путин е продължила три часа в присъствието на най-влиятелните руски министри. „Щеше да бъде може би пренебрежителна, ако след формалните срещи президентът Путин беше казал “Довиждане“ и се беше обърнал. Напротив - той ме покани за среща на четири очи, без преводачи, без асистенти, която продължи около 40 минути“, допълва Радев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники