Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Захариева: Издаваме все по-бързо визи за сезонни работници

Министър Захариева: Издаваме все по-бързо визи за сезонни работници

Министерството на външните работи е съкратило сроковете за издаване на дългосрочни визи, даващи на притежателите им право на престой и работа от 90 дни до девет месеца, и работи за по-нататъшното ускоряване на процеса. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференция „Образование и труд - локални проблеми, глобални решения”, провела се в София.

„По мои данни досега това отнемаше между 20 и 40 дни, което е твърде дълго за бизнеса”, посочи министърът. „Затова опитахме да съкратим пътя и времето за дългосрочни визи и те вече се получават до 15 работни дни”, каза тя и разкри усилията на министерството за ускоряване на процедурата до 10 работни дни. Това ще стане след междуведомствено съгласуване и одобрение от Министерския съвет на проект за Постановление за изменение на Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим. Готвеното изменение ще облекчи издаването на визи за престой между 90 дни и девет месеца.

Друг приоритет в усилията на министерството за справяне с недостига на работна ръка е сътрудничеството с българските общности зад граница.„Това е потенциал от милион и половина – два милиона души и макар да сме наясно, че повечето от тях имат реализация навън, искам да разгърнем инициативата заедно с бизнеса за онези наши сънародници, които мислят, че могат да намерят реализация тук“, каза министърът. Тя посочи, че макар миналата година нови 30 000 българи да са напуснали страната, други 27 000 са се върнали трайно. „Трендът към завръщане се усилва в сравнение с предходни години”, каза тя и добави, че е необходимо да продължават инициативите с показване на положителни примери на българи, върнали се от чужбина и реализиращи се успешно тук.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.