Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Румен Радев: Основният залог за нашата подкрепа за името на Македония е стриктното спазване на договорите й с нас

Румен Радев: Основният залог за нашата подкрепа за името на Македония е стриктното спазване на договорите й с нас

България е силно обезпокоена от ескалацията в Македония по отношение на новото име на страната. Това заяви на пресконференция президентът Румен Радев след среща с македонския му колега Георге Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

„Призовах президента да бъде не само участник, но и водач в този диалог. Това е важно условие за постигане на обявените приоритети – членство в ЕС и НAТО. Обсъдихме въпроса и приветстваме усилията за решаване на този казус, това е важна стъпка за Македония, която ние подкрепяме. Осъзнаваме, че това е сложен процес и за Македония, и за Гърция. Важен и за България. Когато се поставя въпросът днес трябва да е ясно, че нито едно наше правителство не предявява интерес към името, подчерта Румен Радев. Приемаме резултатите от преговорите между Гърция и Македония за името, най-вече и доколкото те премахват важни пречки по пътя на интеграционния процес на Македония. Основният залог за нашата подкрепа за името на Македония е стриктното спазване на договорите й с нас, категоричен е Радев.

Румен Радев заяви, че третата среща с македонския президент е договорена още през февруари. Държавният глава подчерта, че неговото желание е и в двете страни да се работи интензивно за развитие на двустранните отношения. Радев използва възможността да благодари за участието на македонската армия на Военния парад на 6 май в София. „Пред нас има огромни възможности, както в отбелязването на общи исторически събития, така и в проекти в образованието, науката и туризма. Двете страни показват, че има нов дух, диалогичност, доверие, сътрудничество и приятелство“, подчерта българският държавен глава.

По отношение на името „Република Северна Македония“ - териториално обхваща на югозапад от София и на запад от Пирин. Налице са исторически обременености, трябва да бъдем изключително внимателни, да следим и да преценяваме изхода от преговорите. Смея да твърдя, че България е страната, която най-силно подкрепя евроатлантическия път на Македония. Трябва да е ясно, че България следва последователна политика още от 1991 година. Това го препотвърдихме и с договора от 2017 година, особено член 11, в който се казва, че двете страни не трябва да имат териториални претенции“.

Македонският президент отговори по отношение на постигнатата с Гърция договорка за името, че „ще надделее разумът, че отговорните институции правилно ще реагират. По отношение на договорите – случват се, за да се изпълняват. Благодаря на България, че показахте лидерство в региона, заяви Иванов.

"Ние сме македонци и ще си останем македонци. Този, който има проблем с нашето име, това си е негов проблем. И той трябва да си търси решението", коментира Иванов по повод разговорите за името между Скопие и Атина.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники