Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е загубила 19% от населението си

България е загубила 19% от населението си

От 1990 до 2017 година България е загубила 19% от населението си. Причините са ниска раждаемост и висока емиграция.

Но това не е само български проблем – хората от Източна Европа се преместват на огромни вълни на Запад най-вече заради разликата в заплащането. От емиграцията най-силно е пострадало Косово – 50% от населението е напуснало домовете си и се е преместило в друга държава. Латвия пък бележи спад от 27% - 10% се дължат на отрицателно демографско развитие, а 17% - на емиграцията от 1990 г. насам.

Данните бяха публикувани миналата седмица от Центъра за изследване на демографията и глобалния човешки капитал “Витгенщайн” във Виена. Според авторите на проучването Източна Европа е загубила между 12 и 15 милиона души, които са напуснали родината си след падането на Берлинската стена.

И докато източноевропейците масово губят от населението си, западноевропейските държави стават все по-многолюдни.

Швейцария, Германия и Великобритания от години са основна цел за преселване на източноевропейците. Освен това в повечето северни и западни държави демографската картина не изглежда зле – повече хора се раждат, отколкото умират. Само Германия и Италия правят изключение, но пък и двете се радват на огромни притоци имигранти.

Рядко източноевропейците емигрират от родните си места заради политическата обстановка. Основната причина е разликата в заплащането. Докато в България то е 1,67 евро на час, в Германия средната надница е 15,60 евро за един час работа. Най-много печелят в Дания – 25,52 на час.

Приемането на източноевропейските страни в ЕС е ускорило процеса на миграция на младото работоспособно население, посочва проучването. Хората от всяка страна се насочват към определена държава. Например поляците масово отиват във Великобритания, латвийците в Ирландия, а за българите най-предпочитана си остава Германия.

Но не може да се твърди, че само свободата на движение в ЕС е причина за отлива на население от по-бедните членки, смятат изследователите. И като пример дават Румъния – най-много хора тя губи между 1990 и 2000 година, а влиза в ЕС едва през 2007-а заедно с България, като по това време броят на емигриращите вече намалява.

Авторите на проучването са дори оптимисти. Според един от тях – Томас Суботка, в краткосрочен план членството в ЕС води до отлив на население, но в дългосрочен може да се очаква, че голяма част от емигрантите ще се завърнат заради повишаването на стандарта в родината. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.