Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ДАНС отне допуск до тайните на съветник на Каракачанов

ДАНС отне допуск до тайните на съветник на Каракачанов

Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) е отнела разрешението за достъп до класифицирана информация на Христо Томов, консултант на граждански договор към политическия кабинет на министъра на отбраната, Красимир Каракачанов. Разрешението е отнето поради нерегламентирани контакти на Томов с представители на военнопромишления комплекс на Руската федерация, съобщиха източници на “Терминал 3”.

Само тази година Министерството на отбраната обяви 3 (три!) обществени поръчки, свързани с ремонт на авиационна техника, произведена в несъществуващия вече Съветски съюз. Първоначално беше обявена поръчка за ремонт на МиГ-29 за 81 милиона лева. След това последва такава за 31 милиона лева за ремонта на военнотранспортните вертолети Ми-17 и щурмовите Ми-24. Третата е за ремонт и поддръжка на щурмовия самолет Су-25 и е за около 50 милиона лева.

Само през 2018 г. за ремонт на военна техника, съветско производство, са обявени поръчки за 162 млн. лева.

Решението на ДАНС за отнемане на достъпа до класифицирана информация на Христо Томов е било обжалвано от последния, но впоследствие е потвърдено от Върховния административен съд.

След отнемането на достъпа на Томов съгласно постановление на прокурор от Върховната касационна прокуратура е било извършено претърсване на работния кабинет на “консултанта” в сградата на Министерството на отбраната.

Любопитно е да споменем също, че Христо Томов е бивш заместник-министър на отбраната в кабинета на Любен Беров, бил е и съветник в политическия кабинет на председателя на 42-ото Народно събрание Михаил Миков.

Бившият военен министър Николай Ненчев призва ДАНС и Прокуратурата да започнат незабавна проверка на всички оръжейни сделки с Русия, по който Христо Томов е работил в качеството си на консултант на министъра на отбраната.
Веднага да бъде развален сключеният по-рано тази година договор с РСК МиГ за близо 100 милиона лева с ДДС, като се направи пълна проверка по него и евентуалното участие на Христо Томов в подготовката му.
Да бъдат спрени незабавно обявените процедури за ремонта на самолетите СУ-25, хеликоптерите Ми-17 и Ми-24 и танковете Т 72.

Според Ненчев причината за отнемане на допуска до тайните - нерегламентирани контакти с представители на руския военнопромишлен комплекс е много сериозна и дори стряскаща информация.

Става дума за пряка намеса на Москва в българската отбрана, пише бившият военен министър. "Ако е така, значи е пробита националната ни сигурност. Няма дим без огън! Казват, че парите не миришат. Интересът и най-вече финансовият - задвижва процесите по необясними пътища. Това важи с особена сила за оръжейните сделки", се казва в позицията на партията.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники