Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българските деца в топ 4 на ЕС по наднормено тегло и затлъстяване

Българските деца в топ 4 на ЕС по наднормено тегло и затлъстяване

България е една от страните в ЕС с висока честота на наднорменото тегло и затлъстяването в ранна детска възраст заедно с Гърция, Чехия и Великобритания. Това отчетоха на пресконференция от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), коeто за шести път проведе кампания срещу детското затлъстяване през септември, предаде репортер на БГНЕС.

Средно около 30% процента от децата в страната са с наднормено тегло и 13% със затлъстяване. Като причини сдружението отчита лошите хранителни навици в комбинация със заседнал живот.

Децата на възраст между 6 и 9 години стоят по 25 часа седмично пред екрана, независимо дали е телевизор, компютър или смартфон. За сравнение техните връстници от Холандия и Белгия се застояват по 14 часа, отбеляза доц. Светослав Ханджиев от БАСОРД.

Като положителна тенденция се забелязва, че през последните години децата ни консумират все повече плодове и зеленчуци, което ни нарежда на второ място в ЕС.

Диетолозите с радост отчитат и че като цяло се забелязва подобряване на хранителните навици. Препоръката към родителите е най-малките да стоят до 40 минути пред екран, а юношите – до 3 часа на ден. Задължително трябва да има поне 10 минутна почивка.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.