Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Виденов, Волгин и кадри на БКП: Русофобството доведе националната катастрофа след 1989 г.

Виденов, Волгин и кадри на БКП: Русофобството доведе националната катастрофа след 1989 г.снимка: clubz.bg

Представители на руското посолство, бившият премиер (1995 – 1997 г.) Жан Виденов, неговият заместник Дончо Конакчиев, журналистът Петър Волгин и бивши кадри на БКП обсъдиха измеренията на русофобството в България.

Конференцията се проведе днес в Руския културно-информационен център. Срещата се организира от Секция "Социални стратегии и прогнози" към Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

В началото на конференцията бившият депутат (1991-1997 г.) от БСП проф. Ангел Димов заяви, че русофобството е причината за третата национална катастрофа, настъпила след 1989 г. Според него свалянето на правителството на Виденов през 1997 г. е било държавен преврат, реализиран от чужди сили, за да се въведе колониалният валутен борд.

"Научно обоснована е тезата, че борбата с русофобите трябва да се води за защита на България", категоричен е професорът.

Според Димов русофобията лежи в основата на неоколонизаторската атлантическа политика, която се налага от трансграничните капиталисти.

"Чрез нея се извършва геноцид над българската нация", заяви той.

Бившият директор на Института за философски изследвания към БАН проф. Васил Проданов изведе няколко причини за формирането на русофобството у нас.

На първо място, чрез него вътрешната политика създава образ на врага. Той даде пример с Румъния, Хърватия и Полша, където голям процент от населението е антируски настроено.

Според Проданов русофобията е резултат на геополитическата позиция на СССР, а в последствие на Руската федерация. Причината е, че Русия не дава възможност да я подчинят с икономически или военни средства.

Професорът заяви още, че за разлика от края на Първата световна война, когато капитализмът се е консолидирал чрез антисемитизъм, сега използва русофобията.

Проданов представи множество социологически данни за отношението на народите към Русия и САЩ. Общото послание - американофобията всъщност е много по-силна от русофобията, особено в България.

"Гражданите на четири държави членки на НАТО биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война", обяви той, цитирайки изследване на "Галъп интернешънъл". "България, Турция, Гърция и Словения разчитат на Русия. 42 на сто от българите искат Русия, само 17 на сто - САЩ."

Преподавателят от Пловдивския университет доц. Валентин Златев посочи, че социологията е доказала, че русофилите в България са 85%.

Според Златев русофобията се появява, когато изгубиш "логическа консистенция и представа за време, място, култура и история" - тя не е обоснована. "Когато попитам къде е логиката Путин да убива Скрипалите, отговорът е, защото е лош", заяви той.

Доцентът определи русофобите в България като малка истерична група.

Проф. Иван Ангелов, бивш съветник на Жан Виденов по икономическите въпроси, заяви, че присъединяването ни към НАТО и ЕС е едно голямо недомислие:

Без активната роля на Русия България нямаше да съществува. Днес може би щяхме да бъдем провинция на Турция, да празнуваме чужди празници, нямаше дори да знаем за Кирил и Методий, за Паисий Хилендарски, за Ботев и Левски. Русия е единствената защита на православната религия и славянската цивилизация. / OFFNews.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники