Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Здравеопазването на фокус или извън фокус в дебата за вот на недоверие към правителството

Кирилл АнаниевКирилл Ананиев

В сряда тази седмица парламентът ще гласува искане на БСП за вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов. Вот на недоверие заради здравеопазването социалистите вече искаха на кабинета „Борисов 1“ през 2010 г., но без удовлетворителен за тях резултат. Честотата, с която управляващите са атакувани за политиката в този сектор говори сама по себе си, че той е високо проблематичен. Това се потвърждава и от обстоятелството, че най-много смени на министри премиерът Борисов е правил именно в него. Тричасовият дебат на поредното искане за вот на недоверие по темата, проведен в петък, поражда повече скептични, отколкото оптимистични очаквания за положителен развой. Два дни преди гласуването на вота има усещане, че същинските проблеми на здравната реформа са встрани от фокуса на политиците и темата е по-скоро претекст за политическа конфронтация.

От дискусиите в парламента се видя, че никоя сила не оспорва тезата на социалистите, че здравната система е в лошо състояние. Но и никоя сила не застава зад предлаганата от тях алтернатива. ДПС, което обяви, че ще подкрепи искането за вот на недоверие, не е съгласно с предлаганото от БСП запазване на монопола на Националната здравна каса. Същевременно в идеите на здравния министър Кирил Ананиев ДПС вижда “мъгляв силует на реформа с доминиране на финансовите параметри“ и не вярва тежките структурни проблеми на системата да се решат само с финансови мерки. Здравният министър пък съзря в някои от лансираните от социалистите идеи многогодишни политики на ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов, който не участва в парламентарния дебат за вота на недоверие, коментира във „Фейсбук“ от Брюксел, че българската здравна система се нуждае от цялостна реформа в един модел, който днес се критикува от тези, които са го заложили. От малкия партньор в управляващата коалиция – Обединени патриоти, изразиха удивление, че ДПС ще подкрепи вот на недоверие, който е срещу демонополизацията на здравната каса, при положение, че самото то се обявява за такава. Депутатите от партия „Воля“ пък не участваха в дебата и обявиха предварително, че в сряда на заседанието за приемането или отхвърлянето на вота ще гласуват „въздържал се“.

При толкова размита и дефокусирана дискусия за сряда може да се прогнозира отхвърляне на искането за вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“. Вероятно уверен в това, министър Ананиев коментира, че здрав вот не се прави с болни аргументи и обеща да продължи търсенето на приемлив за повечето политически сили модел за преодоляване проблемите на болната здравна система в България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.