Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Над 1 млн. българи обмислят вариант за емиграция, заяви Ивайло Калфин

Над 1 млн. българи обмислят вариант за емиграция, заяви Ивайло Калфин

Над 1 млн. българи от общо 4 млн. в трудоспособна възраст обмислят вариант за емиграция. Това показват данни от изследване на фондация "Фридрих Еберт" и Института за икономика и международни отношения, представено от Ивайло Калфин в ефира на БНТ.

Според 95% от анкетираните мотивите основно за свързани със заплащането. Най-масово хора със средно образование, са склонни да останат в България при заплата между 1000 и 2000 лв. Хората с висше образование искат възнаграждение между 2 и 3 хил. лв., а около 10% искат 3 хил. лв.

Според Ивайло Калфин заплатите в България растат, но не равномерно. За някои растат много бързо, за други са замръзнали. Тази група остава с много ниски доходи от труд и търси да излезе в чужбина. Това ще задълбочи проблема. Нагласите обхващат всички възрастови групи, не са само младите хора.

Той посочи, че всяко трето българско дете се ражда в чужбина. 80 % от българите са категорично против да се внасят работници от чужбина.

"Ниско квалифицираният труд и с по-ниски заплати в България не е конкурентен в сравнение с другите европейски страни", каза Калфин.

Профилът на този, който иска да емигрира е основно мъж от областен град със средно образование. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.