Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЕК частично прекратява наблюдението над България

ЕК частично прекратява наблюдението над България

Европейската комисия частично прекратява наблюдението над България и е готова да го отмени изцяло от догодина. Комисията представя редовните доклади за Румъния и България по механизма за сътрудничество и проверка. Tова е последният доклад за напредъка на България и Румъния, изготвен от екипа на Жан-Клод Юнкер.

Tри от шестте области за наблюдение над България отпадат. Това са: показателите за независимост на съдебната власт, нормативна уредба и борба с организираната престъпност. Ще продължи, обаче мониторингът в ключови сфери.

В доклада се препоръчва да продължаване на съдебната реформа с цел нарастване на професионализма, отчетността и ефективността. Страната ни трябва да докаже, че у нас се извършват професионални и надпартийни разследвания по обвинения в корупция по високите етажи на властта. Нужно е да се вземат по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление.

Документът разглежда изпълнението на поетите от нашата страна ангажименти по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. В доклада се разглежда напредъкът по изпълнението на 17-те препоръки, отправени преди година, и се оценяват положително продължаващите усилия и решимост на нашата страна в изпълнението на тези препоръки, се посочва в съобщение на ЕК.

Комисията е убедена, че ако задържи настоящата положителна посока, България ще съумее да изпълни всички оставащи препоръки и оставащите показатели. Това ще даде възможност наблюдението над България да приключи преди края на мандата на настоящата комисия.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс коментира, че България продължава да отбелязва траен напредък в изпълнението на окончателните препоръки. "В доклада се отчита, че България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017 година.Тези реформи са необходими за ефективната борба с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако настоящата положителна посока и напредъкът се запазят трайно и необратимо, наблюдението за България може да бъде приключено преди края на мандата на настоящата ЕК", добавя той.

Франс Тимерманс обясни, че докладите за двете страни разглеждат и свободата на медиите, която по принцип е извън обхвата на механизма за сътрудничество и проверка, но влияе върху борбата с корупцията. По думите му медиите не трябва да бъдат подлагани на натиск, което е важно, за да са успешни реформите и това е една от основите на функциониращите демокрации.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники