Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България и Румъния са на последните места в ЕС по разходи за здравеопазване

България и Румъния са на последните места в ЕС по разходи за здравеопазванеснимка: dnevnik.bg

Разходите за здравеопазване на глава от населението в България и Румъния са най-ниските в Европейския съюз, показват данни на Евростат за 2016 г.

В Румъния на човек се падат средно по 432 евро, докато в България – 555 евро. Пред Румъния и България са Полша, Латвия и Хърватия.

Лидер по този показател е Люксембург, като разликата с България е над 10 пъти. В малката страна разходът за здравеопазване на един човек е 5612 евро. Швеция и Дания са на следващите две места съответно с 5126 евро и 5014 евро. Това са и единствените държави в ЕС, където разходите надхвърлят 5 хил. евро.

Разходите за здравеопазване в България като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) са 8.23%. Страната оставя зад себе си 12 държави от ЕС. На последно място е Румъния с 5.01%.

Франция, Германия и Швеция заемат първите три позиции по този показател. Първите две страни са единствените, които минават бариерата от 11%. Във Франция се заделят 11.54% от БВП за здравеопазване, докато в Германия - 11.14 на сто. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.