Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Руският посланик: Борисов искаше среща на Путин и европейските лидери във Варна

Анатолий Макаровснимка: btvnovinite.bgАнатолий Макаров

„Зная, че българският премиер Бойко Борисов е искал да направи среща между европейските лидери и руския президент Путин във Варна. Идеята му е била да се проведат откровени разговори между двете страни – ръководствата на ЕС и на Русия, и така да бъде снето напрежението между тях.“

Това разкри за първи път посланикът на Русия Анатолий Макаров по време на годишната си пресконференция пред български журналисти в деня на Руската Конституция 12 декември. „Не се получи, ми каза г-н Борисов, защото много страни ми отказаха“, разказа дипломатът. Всъщност, идеята е била да се разговаря без заобикалки и с взаимно уважение.

„Съжалявам, че такава идея на вашия премиер Борисов не можа да бъде осъществена, защото само чрез диалог могат да се развиват отношенията в света и да се решат много от проблемите без истерия. Съжалявам също и за това, че не се осъществи разговор между руския и американския президенти – Путин и Тръмп, неотдавна в Буенос Айрес по време на срещата на страните от Г-20 там“, сподели откровено пред медиите руският посланик у нас Н. Пр. Анатолий Макаров.

Русия не може да забрани на България да разреши разполагането на военна база на НАТО край черноморските пристанища Варна и Бургас, това е право на София. Това подчерта пред журналисти посланикът на Руската федерация у нас н.пр. Анатолий Макаров.

„Какво мислите – че можем да ви забраним подобно нещо? Как си го представяте? Не можем да ви забраним. Вие сте член на Организацията на Северноатлантическия договор и решенията, които взимате и изпълнявате, идват от София и са в рамките на сътрудничеството с НАТО“, обясни дипломатът.

Макаров допълни, че и нашата страна е тази, която решава кой да влезе в акваторията й в Черно море: „Винаги сме били убедени – това сме го обсъждали и с вашия премиер Бойко Борисов, че Черно море трябва да бъде море на мира и приятелството”.

Той призна, че е чувал за предложение за изграждане на натовска база край Варна или Бургас, като отбеляза: „Не мисля, че подобно решение ще внесе топлина в нашите отношения“, защото НАТО е структура, насочена срещу Русия.

Анатолий Макаров подчерта, че все още няма официална договореност за разклонението на газопровода „Турски поток”.

„Вече чух, че са го нарекли „Български газопровод“, но от гръцка страна също чух да го наричат „Гръцки поток“ (…) Знаете, ние имаме два варианта – или България, или Гърция. Не знам откъде ще мине… Принципно, аз считам, че преминаването на газопровода през територията на България е приоритет за руската енергетика”, посочи Макаров.

Посланикът допълни, че на срещата на Алексис Ципрас с Владимир Путин гръцкият премиер е декларирал интерес Атина да плати парите за газовото трасе.

Дипломатът заяви, че няма официална информация тръбата да се пренасочи от Турция към Гърция за Италия. Все пак, по думите му, варианти не липсват и лично той не изключва нито един от тях. Освен това руският посланик разкри, че Москва и Брюксел работят съвместно по изработването на нова директива, в която да бъдат включени проектите „Турски поток“ и „Северен поток“ 2.

С усмивка г-н Макаров отговори на въпрос дали Русия се страхува от конкуренцията на американския втечнен газ в България и в Европа като цяло. „Не мога да кажа, че Русия се страхува, защото американският газ се търгува по-скъпо в Европа в сравнение с цената, която го доставя Русия“, посочи той пред българските журналисти. Същевременно обаче той отбеляза, че страната му също работи по проекти за доставки на втечнен газ.

На въпрос дали Русия е готова да отговори на американския политически натиск срещу двата потока (Северен и Турски) дипломатът съвсем спокойно обясни, че засега той не вижда никакви сериозни причини това да има негативни последствия.

Никой не се съмнява от ползите от руския газ, но икономиката пада жертва на политиката. Ситуацията наистина никак не е проста и лесна. Политиката тук е излишна, това все пак са търговски проекти, уточни амбасадорът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники