Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кристалина Георгиева оглавява Световната банка от 1 февруари

Кристалина ГеоргиеваКристалина Георгиева

Кристалина Георгиева застава от 1 февруари начело на Световната банка. Бившият български еврокомисар ще изпълнява временно длъжността президент на една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ. Тя има общо 17 години кариера в банката.

Шансовете ѝ да я оглави с пълен мандат са минимални, тъй като традиционно начело стои американски гражданин. Това означава също, че Георгиева може да ръководи месеци наред, докато президентът Доналд Тръмп открие подходящ кандидат и го предложи на Управителния съвет на СБ.

Причината за промяната е изненадващата оставка на Джим Йон Ким, който е с мандат до 2022 г. Новината разпространи "Ройтерс", а малко след това бе потвърдена от Световната банка.

Източници на агенцията казват, че става дума за "лично решение" на президента. В кратко съобщение той само заявява, че незабавно започва работа за компания и ще се занимава с инфраструктурни проекти в развиващите се страни.

Точно преди две години Георгиева обяви, че е поканена лично от президента да заеме новия пост Главен изпълнителен директор на Световната банка. На 2 януари 2017 г. тя обяви, че напуска Европейската комисия. На нейно място, но с нов ресор, бе предложена и одобрена Мария Габриел. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.