Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Очаквано правителството предлага да започнат преговори със САЩ за F-16

Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов

Правителството ще предложи на парламента да възложи на Министерски съвет да започне преговори със САЩ за закупуването на самотели F-16 за нуждите на българската авиация. Новината съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, след днешното заседание на кабинета, предаде агенция "Фокус".

На заседанието си днес министрите са разгледали докладът за придобиване на новия боен самолет, подготвен от междуведомствена работна група, който предлага изборът да е между F-16 и "Грипен". Те са решили също парламентът да задължи премиера да следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор.

Предлага се също в преговорния екип задължително да участват министърът на икономиката, на отбраната, на външните работи и на финанси.

"Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации – че едва ли на Министерски съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител", обяви вицепремиерът.

"Новият изтребител е крайно необходим за нашите ВВС, надявам се скоро договорът да се сключи", каза също в Министерски съвет началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники