Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Проект "Възраждане" на КНСБ цели да върне у нас 100 хил. българи

Пламен ДимитровПламен Димитров

Проект на КНСБ „Възраждане“ цели да върне у нас 100 хил. българи от Украйна, Молдова и Западните покрайнини. Пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни:

„Идеята не е да внасяме работници, а да потърсим механизъм за устойчиво заселване на българи, които живеят в Украйна, Молдова и Западните покрайнини, говорим за хора с квалификация. По неофициални данни в Молдова живеят около 300 хил. българи, а в Украйна официалното преброяване показва малко над 200 хил. всъщност реалните числа никой не знае колко са точно. Нашите допускания са, че наистина говорейки за 600-700 хил. души за хора с българско самосъзнание, поне 100 хил. на първо време биха могли да бъдат привлечени, ако държавата, всички институции, местната власт, бизнесът и синдикатите имат единодействие“.

Бизнесът трябва да картографира подробно свободните работни места в цялата стран и условията, при които се предлагат. Местната власт трябва да каже какви са възможностите да предостави определени условия за живот, обикновено говорим за изоставени къщи около големите градове и в по-малките населени места, и при какви условия могат да бъдат придобити, посочи Димитров в интервю за предаването "Преди всички".

Предварителните разчети на КНСБ показват, че за година ще са необходими около 100 млн. лв. за около 30 хил. души и още толкова за ремонт и придобиване на къщи. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники