Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

От 20 до 50 са постъпващите на ден електронни заявления за българско гражданство

От 20 до 50 са постъпващите на ден електронни заявления за българско гражданствоснимка: bnr.bg

От първия работен ден на 2019 година гражданите, които искат да придобият българско гражданство, да променят или възстановят гражданството си, могат да заявят дата и час за подаване на молба и провеждане на интервю само по електронен път чрез автоматизираната електронна система на дирекция „Българско гражданство“ на Министерството на правосъдието. С новата система почти с година ще се скъси срокът за придобиване на българско гражданство, тъй като досега от датата на подаване на документи до провеждането на интервю минаваше повече от година – казва Десислава Ахладова, зам.- министър на правосъдието:

В деня на подаване на молбата, ако се установи подаване на всички необходими документи, се провежда и интервю с кандидата. По този начин отпада възможността хората да чакат на опашки продължително време, за да подадат документи или да се проведе с тях интервю. И досега кандидатите за получаване на българско гражданство бяха подлагани на този вид интервю, което обхваща въпроси както от познаването на българския език, така и по отношение на устройството на държавните институции. Това е възможност за личен контакт между Министерството на правосъдието и лицето, което кандидатства за българско гражданство. Също така сме облекчили гражданите и от подаването на някои видове документи, тъй като за кандидатите отпадат част от административните тежести, а именно сами да представят на хартия удостоверение от МВР за постоянно или дългосрочно пребиваване в България, документ за внесени допълнителни осигурителни вноски или за наличие или липса на задължение, удостоверение за сключен граждански брак и т. н. За тези документи ще се извършва служебна справка от служители на дирекция „Българско гражданство“ към Министерството на правосъдието. Само в първия работен ден след въвеждането на новата система бяха подадени 20 заявления за кандидатстване. В следващите дни броят им варира от 20 до 50 на ден. Електронната система не позволява от един мейл да се правят няколко онлайн резервации. По този начин смятаме, че ще ограничим възможността да се заявяват няколко резервации от адвокатски дружества или да се спекулира с получаването на българско гражданство.

Подаването на заявления по електронен път е нещо естествено за XXI век, а и това не означава, че след подаването им в системата, процедурата, както е в момента, трябва да отнема години за хора, които кандидатстват на базата на своя български произход – такава е личната позиция на политолога Юсеф Дакак:

Това, което ме учудва, е новото предложение, което явно се обсъжда в Министерството на правосъдието, че хората, които кандидатстват за гражданство на базата на произход, трябва да имат и работа в България. Това изискване само по себе си е скандално. По този начин сами ще блокираме стотици хора с български произход и самосъзнание от това да получат български паспорт. Знаем всички каква е била съдбата на хората в Македония, на бесарабските българи и най-малкото, което българската държава може да направи, за да облекчи процедурата по получаване на български паспорти, е да спазва собствените си закони, и то в законов срок. Смятам на първо място, че България трябва да дава гражданство на базата на произход, на базата на брак, но не и на базата на процедура за привличане на инвеститори, където буквално се купува гражданството. По мое мнение гражданството е акт на лично отношение между гражданите на една страна и самата държава. Когато едно такова лично отношение стане достъпно чрез заплащане, то се изкривява и се превръща в нещо друго. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники