Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

18 натурализирани българи - с отнет паспорт през 2018 г.

18 натурализирани българи - с отнет паспорт през 2018 г.снимка: clubz.bg

Точно 18 са хората, "натурализирани" като българи, чиито български паспорти са били отнети през 2018 г. Тоест - не е сам руският бизнесмен Сергей Адониев, който се оказа, че е получил български документ за самоличност през 2008 г. въпреки присъда за пране на пари в САЩ. Родните служби обаче не за знаели за това, макар че информацията е била достъпна от публични източници - например медийни публикации със съвсем свободен достъп.

Това стана ясно от отчета за работата на Комисията по българско гражданство, която е част от администрацията на президента, за 2018 г. Документът е публикуван в страницата на държавния глава.

Във всички 18 случая на отнет български документ по процедури за натурализация предложението е било направено от министъра на правосъдието. Причината - констатирани "укрити факти" в последствие - тоест след като паспортите вече са били дадени. Мотивите:

"По причини, свързани с обществения ред и сигурност; поради законови нарушения наложени забрани за влизане и пребиваване в Шенгенското пространство; укрити факти и данни за съдебни и криминални регистрации; криминални регистрации в полицейските бази данни; ползване на неистински/фалшиви документи; влезли в сила присъди за умишлени престъпления от общ характер в страната по произход или в страна от шенгенското пространство; обявени лица за издирване от Интерпол".

По закон даден веднъж български паспорт на чужденец на основание "натурализация" може да бъде отнет до 10 години от издаването му. След изтичане на този срок възможността за отнемане на документа за самоличност остава, само ако лицето е уличено в тероризъм и не остава без каквото и да било гражданство.

В същото време през 2018 г. чужденците, взели паспорт заради "особени заслуги" към България, са 16 на брой. Става дума за 11 души, свързани със спорта - бокс, борба, кану-каяк, фигурно пързаляне, футбол, художествена гимнастика, преподавател и треньор.

Четирима са новите българи, получили документ заради принос в културата. Инвеститорът в списъка с особените заслуги е само един.

През 2018 г. точно 340 българи са се отказали от българското си гражданство, за да получат друг паспорт, става ясно от доклада на комисията към президентството. Най-много са българите, които са поискали да станат австрийци -135, пише в документа.

Ето и останалите случаи - Нидерландия - 91 лица, Норвегия – 57 лица, Испания – 18 лица, Руска федерация – 17 лица. През отчетния период от българско гражданство са освободени и лица, които са придобили гражданство на Федерална република Германия, Австралийския съюз, Белгия, Великобритания, Естония, Италия, САЩ, Словения, Турция, Финландия, Франция и Швейцария, отчита комисията по българско гражданство.

Точно 8362 са чужденците, получили български паспорт през 2018 г., става ясно още от отчета на комисията в президентството.

На основание "български произход" новите съграждани са 4907. На основание поне един родител-български гражданин или пълно осиновяване документ са взели 3059 души.

Най-многобройни за новите българи от Македония и Украйна - съответно 3619 и 1422 души. Следват Молдова, Израел, Сърбия, Албания, Турция и Русия като числата са между 663 и 290 - за първата и последната спомената държава.

От Ирак, Сирия и Афганистан общо 63 души са станали български граждани през 2018 г. Общо 19 граждани на други страни в ЕС са поискали и получили български паспорт. Американците в списъка са 8.

От общия брой откази, вицепрезидентът е отказал издаването на указ за даване на българско гражданство на 1 245 лица. В 655 от случаите това е станалопо предложение на министъра на правосъдието. / Клуб Z

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.