Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Трябва да развиваме способностите на въоръжените сили за изпълнението на задачите по защита на суверенитета

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Трябва да развиваме способностите на въоръжените сили за изпълнението на задачите по защита на суверенитета

Предизвикателствата пред средата за сигурност налагат да развиваме способностите на Въоръжените сили за изпълнение на първата мисия – защита на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Република България. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 6 февруари, в обръщението си към участниците в годишната конференцията на началника на отбраната, която се провежда в София.

В двудневния форум, който се провежда под ръководството на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, участва висшият команден състав на Въоръжените сили.

Министър Каракачанов открои предизвикателствата пред сигурността в района на Източното Черноморие, Близкия Изток и на Балканите. „Ние трябва да обърнем фокуса към проблемите, засягащи националната отбрана, и да не пренебрегваме съюзническите ангажименти, които имаме към НАТО и ЕС“, заяви той.

В изказването си министърът на отбраната посочи, че през 2018 г. и 2019 г. са положени усилия за увеличаване на заплатите на военнослужещите, а приетият Национален план за нарастване на разходите за отбраната до 2% от БВП ще даде възможност и през следващите две години този процес да продължи.

„Убеден съм, че изграждайки ефективни и оперативно съвместими въоръжени сили като ключов инструмент на националната мощ, през 21-ви век страната ни ще продължава да се утвърждава като фактор на стабилност в нашия регион и като надежден партньор в НАТО и ЕС“, каза в заключение министър Каракачанов.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники