Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Макаров: Русия и занапред ще се стремим на Балканите към запазване на конструктивното и равноправно сътрудничество

Анатолий МакаровАнатолий Макаров

На 10 февруари руските дипломати честват своя професионален празник. Посланикът на Руската Федерация в България Анатолий Анатолиевич Макаров, който е дипломат от кариерата с богат 40-годишен професионален опит, бе любезен да разкаже за този празник, както и за установяването на българо-руските дипломатически отношения преди 140 години, в интервю за в. „Земя” и в. „Русия днес- Россия сегодня”.

- Ваше превъзходителство, Русия е единствената страна, в чиито календар има държавен празник на дипломацията. Кога и защото е установена тази необичайна традиция?

- Ден на дипломатическият служител всъщност има и в календара на много страни от бившето съветско пространство. Освен в Русия той се отбелязва също в Беларус, Киргизия, Таджикистан, Украйна. Така че не само у нас признават особената важност на тази професия. В Русия този празник е учреден с Указ на Президента през 2002 г. в чест на 200-годишнината на Министерството на външните работи. Датата 10 февруари е избрана, защото именно на този ден през 1549 г. за пръв път в документи е споменат „Посолски приказ“ – предшественик на Министерството на външните работи. Празникът е доста нов, но въпреки това се е наложил и се харесал и затова всяка година се отбелязва много тържествено. В България например провеждаме в училището към посолството урок по дипломация, в който дипломати разказват за своята работа, за сложностите и радостите на своя труд. Полагаме и цветя на Паметника на победителите в Докторската градина, организираме концерт, обезателно вдигаме чаша шампанско за успехите и процъфтяването на нашата Родина.

- Какви бяха през 2018 г. успехите и проблемите в дейността на руските дипломати в сложната и напрегната международна обстановка и какви са най-важните задачи през новата 2019 г.?

- Обстановката в света наистина не беше лека. За съжаление покрай традиционните предизвикателства остро се усещаше недостигът на доверие между страните. Някои държави така и не успяха да приемат факта, че светът е станал многополюсен, и продължаваха да налагат своята воля със сила, с икономически и пропагандистки методи. Но все пак имаше и успехи.

- Какво имате предвид?

- Последователно се развиваше сътрудничеството в Евразийското пространство, сериозно придвижване имаше в Сирия. Разширихме взаимодействието в културно-хуманитарната област, ярък пример за което стана Световното първенство по футбол. Тази година сред приоритетите ни са създаването на универсална антитерористична коалиция под егидата на ООН, мобилизиране на международната общност за по-ефективна борба с наркотрафика и другите видове организирана престъпност. Ще съдействаме за укрепването на позитивните тенденции в Сирия и на Корейския полуостров, за преодоляването на други кризи и конфликти преди всичко в Близкия Изток, Северна Африка, а също в Украйна.

- В много сложно и напрегнато състояние са отношенията между Вашингтон и Москва.

- Ние, както и досега, сме заинтересовани от възстановяването на нормални отношения със САЩ и ЕС на принципите на равноправието и взаимното зачитане на интересите. Същевременно и занапред, разбира се, по подобаващ начин ще реагираме на засилената военна активност на НАТО и приближаването на военната инфраструктура на Алианса към руските граници.

- Дипломатическата професия е интересна , сложна и много отговорна, изисква голяма квалификация. Но как се става дипломат в Русия? Допуска ли се хора без специална подготовка да бъдат назначавани на дипломатически постове, както се случва в не малко страни?

- Работата на дипломата изисква широки познания в много области – история, право, владеене на чужди езици, етикет, протокол и дори психология. Затова, като правило, случайни хора в тази професия няма. Дори ако човек не е кариерен дипломат, той влиза в тази сфера с опит на ръководни и отговорни длъжности, поради което вече има специална подготовка. Това е важно, защото на дипломатическа служба ти отговаряш не само за себе си, но и за честта на своята страна.

- Анатолий Анатолиевич, Вие защо избрахте тази професия да Ви бъде съдба? Доволни ли сте от своя избор?

- На мен просто много ми се искаше да стана дипломат, винаги с интерес следях събитията по света. А когато се занимаваш с това, което ти харесва, изпитваш удовлетворение от работата.

- Предстои една свързана с дипломацията годишнина в богатата история на българо-руски връзки. През юли се навършват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България. При какви обстоятелства става това важно за взаимодействието на нашите две страни и народи историческо събитие?

- В момента, когато формално между нашите страни се установяват дипломатически отношения, българският и руският народ заедно са били пролели много кръв на полесраженията. За официална дата на това събитие се приема денят, когато А.П. Давидов, назначен за дипломатически агент и генерален консул в България, връчва акредитивните си писма на българския княз Александър Батенберг. Това се случва на 7 юли 1879 г., затова през 2019 г. ние ще отбележим 140-та годишнина на тази славна дата.

- Какво ще се случи на този ден тази година?

- Подготвяме план за мероприятия и каним всички неравнодушни към тази годишнина да се присъединят – все пак това ще бъде наш общ празник. Обезателно ще се състоят конференции и изложби, искаме също да проведем Дни на руското кино. Надяваме се, че ще успеем да организираме посещение в България на ръководител на някои от руските ведомства.

- Големи заслуги за защитата на интересите на България има известният руски дипломат от времето на Освобождението на България от османско владичество граф Н.П. Игнатиев. Ще се реализира ли отдавнашната идея да се издигне на този знаменит по своите заслуги към България дипломат паметник на софийската улица, носеща неговото име?

- Да, има такава идея. За реализацията й е създаден инициативен комитет. Още повече, че още през далечната 1903 г. Общинският съвет на София е приел такова решение, така че остава само то да се претвори в живота. Струва ми се, че ще бъде много символично, ако паметникът на граф Игнатиев се постави в годината, когато се навършват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между нашите страни. Работим по този въпрос.

- През декември Вие изразихте удовлетворение, че 2018 г. е била изключително успешна за руско-българските отношения и аргументирахте оценката си с редица важни събития и факти. Какво трябва да очакваме през 2019 г. в различните области на сътрудничеството и партньорството?

- Действително 2018 г. бе доста успешна за нашите отношения. След многократно прекъсване бе активизиран двустранният диалог на висше равнище. Състояха се визитите на президента и премиера на България в Русия. Бе проведено заседание на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Поддържаха се контакти на представители на изпълнителната и законодателната власт. Разчитам, че и в текущата година ще се запазят тези позитивни тенденции и че ще можем да постигнем конкретни договорености.

- По време на българското председателство на ЕС през 2018 г. правителството постави акцент на европейската итеграция на Балканите. Как оценявате обстановката в този важен регион на Европа?

- Ние внимателно наблюдавахме първото българско председателство на Европейския съвет. Ползвам се от случая, за да поздравя ръководството на България с успешното му провеждане, за което свидетелстват оценките за „евровахтата“ от страна на европейските чиновници и международните експерти. А в обстановката на Балканите за съжаление все по-често се вижда нарастване на усилията за подриване на многовековните връзки на Русия с балканските държави. Нашите съдби обаче са твърде тясно преплетени, за да може лесно да се разкъсат. Затова и занапред ще се стремим на Балканите към запазване на конструктивното и равноправно сътрудничество в интерес на всички страни и народи в региона.

Любомир Михайлов

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники