Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Рубин: Русия може да повлияе на изборите в България чрез фалшиви новини

Эрик РубинЭрик Рубин

Министерството на правосъдието на САЩ е изпратило отново в България свой специалист заради корупцията и върховенството на закона.

Има данни за вмешателство в българската политическа система чрез разпространение на фалшиви новини и опит за манипулиране на медийната среда. Това каза американският посланик в София Ерик Рубин в интервю за Свободна Европа.

“Тези фалшиви новини идват от сайтове на руското правителство. Това е притеснително, защото, както знаем, в днешно време информацията се използва за политически дивиденти. Наблюдаваме това с притеснение, защото, в крайна сметка, може да повлияе на хода на изборите”.

България не е търсила помощ от САЩ по повод информацията, че трети агент на руското ГРУ, свързан с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, е бил в страната ни, каза още дипломатът.

“Това е преди всичко случай между България и Великобритания и знам, че сътрудничеството върви добре. Разбира се, ние ще помогнем с каквото можем, за да разберем какво се е случило", коментира Рубин.

Според доклад на македонското и черногорското разузнаване агенти на руските служби координират работата си за Балканите от София. Част от усилията им били насочени към разпространение на пропаганда и провокиране на разделение.

“Имаме големи притеснения, че Русия се опитва да попречи на прогреса на Западните Балкани и интеграцията им в ЕС. Видяхме обаче присъдата от страна на хората в Черна гора и Македония спрямо руските опити да им попречат да упражнят своя избор и да се присъединят към НАТО. Черна гора вече е член, а Македония е напът”.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники