Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Отношенията с Русия зависят от външни фактори и след визитата на премиера Медведев в България

Отношенията с Русия зависят от външни фактори и след визитата на премиера Медведев в България

На 4 и 5 март премиерът на Русия Дмитрий Медведев направи в България официално посещение, което бе натоварено с високи предварителни очаквания. Допускаха се положителни развития по отношение на идеите за разклонение на газопровода Турски поток през българска територия, за газов хъб „Балкан“, за възобновяване изграждането на АЕЦ Белене. Дни преди визитата на Медведев, президентът Румен Радев многозначително призова правителството да я „материализира“ така, че България да не бъде заложник на чужди интереси.

Всъщност и българската, и руската страна признават, че отношенията им днес са далеч от високите нива в миналото, когато не стояха на различни полюси в световната политика. Затова и по време на визитата на Дмитрий Медведев българският му колега Бойко Борисов открои като постижение, че в условията на санкции и голямо напрежение успяваме да поддържаме доста добри и прагматични работни отношения, и … въпреки трудните международни отношения, да запазим добрия тон.

В София Медведев не оправда надеждите за бързо благоприятно развитие на идеята за разклонение на газопровода Турски поток през България като категорично заяви, че транзитът на газ през България към Европа ще бъде възможен, когато на Москва бъдат дадени гаранции, не от страна на България, а от Европейската комисия, че в бъдеще този проект няма да среща пречки.

Премиерът Борисов заяви пред Медведев, че България държи да продължи преноса на руски газ към Европа и смята да го направи чрез проекта за газов хъб "Балкан". Но ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер, който придружаваше Медведев, обяви, че руската държавна компания не планира участие в изграждането на проекта „Балкан“, защото всичките й ресурси в региона вече са договорени в дългосрочен план.

Относно АЕЦ Белене премиерът Медведев коментира, че руската страна е готова да разгледа участието си в проекта за възобновяване на строителството на централата. Това обаче не би могло да стане преди София да вземе решения, свързани с финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка. А такива решения още няма.

За добрия тон в отношенията, споменат от Борисов, може да съдим и по някои изблици на хумор на премиера Медведев. На шега, но и с известна доза ирония, той каза, че според дадена му справка, туристическият поток от България към Русия за последните пет години се е покачил до 56 милиона души, но всъщност е малко над 50 хиляди. А преди да отпътува се пошегува отново подхвърляйки хрумването българският лев да бъде приравнен към китайския юан, а не към еврото, защото и китайската валута е добра.

Докато руският премиер беше в София, от Москва дойде новината, че президентът Путин е подписал указ за преустановяване от руска страна на прилагането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Два дни по-рано Бойко Борисов бе заявил в София на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че България е верен съюзник, а не троянски кон на Русия в алианса. Прав е българският премиер като намеква, че в днешните трудни международни реалности е важно да се запази добър тон в двустранните отношения. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники