Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Парламентът забрани пушенето на наргиле в заведения на първо четене

Парламентът забрани пушенето на наргиле в заведения на първо четене

Пушенето на закрито в заведения на наргиле, както и предлагането и продажбата му на деца бяха забранени от парламента на първо четене. Това стана с промени в Закона за здравето, предложени от Валери Симеонов и депутати от НФСБ.

Забранява се пушенето на "водна лула" и на места, където се полага труд, както и в помещенията към тях. Пушенето на наргиле се забранява и на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца, площадките за игра и на местата, на които са организирани мероприятия за деца и ученици. Забранява се пушене на наргиле в спортните обекти, летните кина и театри - по време на спортни и културни прояви.

Глобите за пушене на цигари в закрити обществени помещения да важат и за наргилетата, се предлага още в текстовете на проектозакона. Това ще засегне най-вече т.нар. шиша барове, в които се предлага пушене на наргиле, което е особено популярно сред подрастващите.

В мотивите е приложена статистика от Световната здравна организация (СЗО) за периода 2013-2014 г. Според данните България е на 5-о място от 42 държави по процент деца на възраст между 11 и 14 години, които употребяват водна лула поне веднъж седмично. Сред 15-годишните сме на второ място в същата статистика. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.