Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Вицепремиерът Захариева разговаря с Питър Наваро, специалния помощник на президента Тръмп

Вицепремиерът Захариева разговаря с Питър Наваро, специалния помощник на президента Тръмп

Заместник-министър председателят и външен министър Екатерина Захариева проведе среща във Вашингтон със специалния помощник на президента на САЩ и директор на Офиса по търговия и индустрия Питър Наваро. Акцент в срещата между двамата беше активният двустранен диалог и отличното стратегическо партньортво, както и приоритетни въпроси от двустранния дневен ред между България и САЩ.

Г-жа Захариева запозна домакина си с резултатите, които страната ни постигна по време на първото Председателство на България на Съвета на ЕС, както и с добрите икономически показатели, които България ни показва.

“Всички данни, които получаваме за българската икономика, са отлични”, коментира г-н Наваро. Той бе впечатлен от ниските нива на безработица в страната ни и от потенциала на човешкия капитал в областта на точните науки и високите науки.
Постиженията ви са впечатляващи, коментира Наваро.

Двете страни обсъдиха още усилията на българското правителство за енергийна диверсификация - развитието на проекта за газов интерконектор с Гърция като част от Южния газов коридор и интереса на България да участва в проекта за терминал за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис.

Предварителните данни за 2018 г. показват нарастване на взаимния стокообмен с близо 26% до 903,6 млн. щ. д.

По отношение на сътрудничеството в областта на отбраната външният ни министър запозна г-н Наваро с решението на правителството на България да избере да започне преговори с правителството на САЩ за закупуване на 8 броя самолети F-16V Block 70, както и с готовността на страната ни да изпълним предсрочно ангажимента в рамките на НАТО да отделяме годишно 2 на сто от БВП за отбрана.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.