Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Росен Плевнелиев: Ядрено оръжие няма място на Балканите

Росен Плевнелиевснимка: dnevnik.bgРосен Плевнелиев

„Аз съм категорично несъгласен, че ядрени оръжия на Балканите имат някакъв смисъл или някаква дълбока геостратегическа идея. Основното, което ни обединява всички нас на Балканите, е желанието за мир, за икономическо и за демократично развитие. Аз не считам, че едни ракети поставени, в която и да е държава на Балканите, биха допринесли и биха били част от едно такова решение”. Това заяви в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” президентът на Република България (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев.

„Нека ракетите останат на друго място. Желанието за мир и за устойчиво икономическо развитие минава през други решения. Всеки от нас трябва да си даде сметка, че НАТО, като символ на най-силния отбранителен съюз на планетата на демократични държави, е част от формулата за мира. Аз бих приветствал всяка една от държавите на Западните Балкани, рано или късно, да стане член на НАТО. Да, членство в НАТО е решение за мир, но ракетите са нещо съвсем различно”, каза още Плевнелиев.

Според Плевнелиев нещата са изключително сериозни. „Никой не трябва да подценява заплахата, особено тази, която идва днес на изток от нас, тъй като Русия се вживява в ролята си на велика сила и търси компенсация за своите геополитически интереси. Всички държави в периферията на Русия днес са трайно дестабилизирани и поставени в подчинение. Там са инсталирани т.нар. „замразени конфликти”. България не иска да бъде в ролята на подобна държава и затова членството в НАТО е единственото решение”, коментира той. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники