Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Армията е готова да изпрати до 3000 военни и техника по границата с Гърция

Армията е готова да изпрати до 3000 военни и техника по границата с Гърция

Армията е готова да изпрати до 3000 военни с транспортна техника по границата с Гърция, за да предотврати мигрантски наплив. Това обяви след извънредна среща при премиера Бойко Борисов военният министър Красимир Каракачанов. Премиерът събра вътрешния министър, министъра на отбраната и шефовете на служби, след като 1000 мигранти от солунския лагер "Диавата" тръгнаха към Северна Македония, но бяха спрени от гръцките власти. Премиерът е настоял армията и полицията да са в готовност да реагират мигновено.

Общият извод след срещата е, че засилен миграционен натиск към България няма, нито пък има извънредна ситуация по българо-гръцката граница. Българо-гръцката и българо-турската граница се охраняват перфектно и към момента опитите за незаконни влизания са на минимално ниво. Това, което премиерът Борисов е настоял пред армията и пред органите на МВР, е да бъдат засилени и вече са засилени патрулите на гранична полиция.

Красимир Каракачанов обяви, че при необходимост, ако се създаде ситуация, армията е готова да изпрати 1200 души с транспортна техника първите 24 часа и общо 3000 военни, които да окажат подкрепа по предварително разчетени и изготвени планове на колегите си от Гранична полиция.

Премиерът е заявил, че събитията край Солунския лагер се случват в навечерието на европейските избори, когато миграционният натиск към Европа е спаднал с 95%. Службите са засекли "тартори" сред миграционните групи в гръцките лагери, които разпространяват фалшива информация в социалните мрежи, че те могат да тръгнат към границата със Северна Македония и оттам да се прехвърлят към Албания. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники