Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Протестиращите здравни специалисти искат реформи и достойно възнаграждение

Протестиращите здравни специалисти искат реформи и достойно възнаграждение

Хаос и неуредици в системата за здравеопазване, липса на критерии в заплащането и уважение – така специалистите по здравни грижи определят причините за своите протести. Започнали на 1 март, т. г. с националния протест на медицинските сестри, те обхванаха цялата страна и отприщиха ежедневни масови недоволства и сред съсловията на фелдшерите, лаборантите, акушерките и физиотерапевтите.

Ние не искаме нещо даром – каза Мая Илиева, една от организаторките на протестите на медицинските сестри. – Отдавна хората в Европа взимат достойни заплати. В крайна сметка ние се грижим за живота на хората и това е най-важното. Тази борба не е само за нас, тя е и за пациентите, тя е за промяна на цялата система в здравеопазването.

Сред причините за недоволство на физиотерапевтите е разделението им на рехабилитатори и кинезитерапевти, които на практика извършват еднаква дейност, но срещу различно заплащане:

Искаме да се наричаме физиотерапевти, както е във всички европейски страни – коментира Вилдан Ахмед, която следва магистратура „Кинезитерапия при неврологично болни пациенти“ в Националната спортна академия. Но това далеч не е единствената причина за негодувание сред гилдията, категорична е Вилдан. Процедурите, които се отпускат по здравна каса, са недостатъчни за какъвто и да е случай. Да не говорим за неврологични заболявания, които се лекуват с месеци. Не всеки може да си позволи лечение извън клиничната пътека по здравна каса.

Наистина заплащането е доста унизително – отбелязва физиотерапевтът Иван Иванов. – Не може минималната работна заплата да е 560 лв., а ние да започваме с 580 лв. Санитарите взимат колкото нас, но те не учат 5 години, за да завършат магистратура.

Затова Асоциацията на физиотерапевтите настоява да бъде въведен стандарт, изработен от съсловието, чрез който да се оценят и регулират физиотерапевтичните дейности, такива каквито са. Протестиращите са единодушни, че е крайно време да има Закон за съсловните организации на регулираните професии по здравеопазване, който да регламентира спецификата на различните дейности.

Ние се стремим към отделни професионално-съсловни организации, каквито са тези на лекарите, зъболекарите, фармацевтите, помощник-фармацевтите и зъботехниците – казва Александър Александров, председател на Сдружението на фелдшерите. – Буди недоумение как последните две професии имат отделни браншови организации, а всички останали здравни специалисти като нас – нямат.

Протестиращите оценяват усилията на здравния министър Кирил Ананиев да се вслуша в исканията им, но очакват конкретни действия:

Министърът на здравеопазването пое ангажимент, че до средата на този месец ще бъде оповестена методиката за възнаграждение – отбеляза Ценка Пантева, съпредседател на Асоциацията на физиотерапевтите. – Освен това той даде срок да му представим нашите предложения за Закона за съсловните организации. Именно от този закон трябва да се тръгне.

По отношение на методиката за разпределяне на средствата, която трябва за бъде въведена експериментално в някои болници в началото на м. май, Мая Илиева изрази съмнение. Казаха, че има политическа воля за решаване на проблема, но за съжаление ние не вярваме – коментира тя и допълни:

Следващият голям протест ще бъде на 15 май пред Министерския съвет и до тогава протестите ще продължат в цялата страна. Сега съм тук, за да подкрепя колегите физиотерапевти. Въпреки че всяка една специалност си има своя специфика, ние сме едно и ще се борим до край за промяна в системата. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники