Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министрите на отбраната на България и Хърватия договориха ускоряване на сътрудничеството в областта на отбраната

Министрите на отбраната на България и Хърватия договориха ускоряване на сътрудничеството в областта на отбраната

Министерствата на отбраната на Република България и на Република Хърватия ще подпишат ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов с вицепремиера и министър на отбраната на Република Хърватия Дамир Кръстичевич, който е на двудневно посещение в България.

Съществуващото споразумение в момента е от 1996 г. и е време да бъде актуализирано, с оглед на членството на двете страни в НАТО и ЕС, коментираха двамата министри. В него, освен възможностите за обучение на военнослужещи, ще бъдат заложени и всички аспекти на военното сътрудничество, както и партньорство в социалната сфера, коментираха двамата министри.

В изявленията си те подчертаха, че България и Хърватия са приятелски държави, между които никога не е имало спорни въпроси. Отбелязано бе, че България е първата държава, признала независимостта на Хърватия. „Двете страни са основни фактори за налагане на мир, сигурност и добросъседство на Западните Балкани. Интензивните отношения между двете държави ще бъдат от полза на всички балкански страни“, каза министър Красимир Каракачанов.

„Аз съм първият министър на отбраната на Хърватия, който след 15-годишно прекъсване посещава България. Имахме много съдържателни срещи, чиято цел е подобряване на сътрудничеството“, каза хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.