Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Херман Ван Ромпой: Бъдещето на България не е зависи от Русия

Херман ван РомпейХерман ван Ромпей

Европа не е на ръба на колапса и ние не сме свидетели на началото на края на Съюза. Това каза бившият председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой по време на конференция "Политиките на България в евроатлантическата реалност" в Дома на Европа. Ромпой каза още, че в следващите години европейските институции трябва да работят в посока разрешаване на проблемите, свързани с безработицата, масовата нелегална имиграция, терористичните заплахи, руската заплаха и корупцията.

Винаги съм давал съвети да подкрепят проевропейските партии. Бъдещето на България не е зависи от Русия. Не зависи от модела на управление в една Унгария, например. Целите на България са да бъде член на ядрото. И това е бъдещето за младото поколение. За да имат работа тук, в тази държава. За да не емигрират и да търсят работа другаде - в ЕС или извън. Затова изборът винаги трябва да е за проевропейските партии.

България е член на единния пазар. И силен кандидат за присъединяване към Еврозоната. Докато аз бях председател на Европейския съвет правех всичко, което е по силите ми, за да приближа България към Шенгенската зона. Не успях. За малко това да се случи. Обаче нещо се случи в Румъния, а страната ви беше оценявана заедно с Румъния и работата приключи. Аз мисля обаче, че цел на европейските институции трябва да е присъединяването на страната ви в шенгенската зона. И тогава, след като вече сте в единния европейски пазар, ще бъдете членове на еврозоната и Шенген – трите основи на ЕС, тогава ще бъдете в ядрото на ЕС. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники