Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз

България е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз

България и Латвия са с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз. В страната ни хората живеят средно 74.8, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за периода 2016 - 2018, оповестени днес. Статистиката за очакваната продължителност на живота спрямо предходния период (2015 - 2017 г.) остава непроменена.

В Латвия средната продължителност е 74.9 години. С най-висока продължителност са Испания (83.4) и Италия (83.1 години).

Средната продължителност на живота при мъжете е 71.4 години, докато при жените е със 7 години по-висока - 78.4 години. За периода между 2008 и 2018 г. увеличението при мъжете е с 1.9 години, а при жените - с 1.8 години.

Очакваната продължителност на живота варира и според области. За Монтана тя от 72.7 години, до 76.6 години в областите София (столица) и Кърджали. В общо осем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Силистра (8.5 години), а най-малка - в областите София (столица) и Шумен (6.0 години).

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники