Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Посланик Атанас Кръстин присъства на откриването на Кирило-Методиевския фестивал на славянските езици и култури

Посланик Атанас Кръстин присъства на откриването на Кирило-Методиевския фестивал на славянските езици и култури

На 22 май 2019 г. посланик Атанас Кръстин присъства на откриването на Кирило-Методиевския фестивал на славянските езици и култури - 2019 в Държавния институт по руски език „А.С. Пушкин“ (ГИРЯП). В Приветственото си слово той припомни, че от 30 декември 1980 г. св.св Кирил и Методи са съпокровители на Европа и сподели спомените си от посещението на град Регенсбург в Германия, където несправедливо е бил осъден Методи за дейността си в Моравия, за което впоследствие от немския кардинал е изпратено извинително писмо до българския патриарх.

Участници на фестивала са около 500 специалисти в областта славистиката, лингвистиката и културология, като и студенти и ученици от 30 града на Русия и чужбина.

Специален гост на тазгодишния фестивал е Шуменският университет „Константин Преславски“. На тържеството бе излъчен видеозапис на приветствено слово на ректора на университета проф. Георги Колев.

Тържеството продължи с празничен концерт, на който беше излъчен кратък филм за България и бяха представени руски и български народни песни и танци.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники