Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Сделката за F-16 ще се оскъпи заради инфраструктурата и може да се плати наведнъж

Владислав Горановснимка: news.bgВладислав Горанов

Сделката за покупката на 8 изтребителя F-16 Блок 70 ще се оскъпи допълнително заради инфраструктурата, а може да се наложи да платим цялата цена наведнъж. Това се разбра от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и на финансите Владислав Горанов.

Каракачанов каза пред депутатите, че ще се наложи да изградим сами инфраструктурата необходима за новите 8 изтребителя F-16, за които се преговаря със САЩ. Той обясни на парламентарния контрол, че за разлика от нас другите страни от Източна Европа, като Хърватия и Словакия, които купуват F-16 имат поне частично изградена инфраструктура. Освен ремонт на пистите трябва да се купят и нови радари, които са съвместими с НАТО. Сегашните съветски радари, които още се използват от армията са пред колапс и страната ни все още няма система за опознаване свой-чужд съвместима със съюзниците.

Най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане, каза министърът на финансите Владислав Горанов. "Може да си позволи да плати наведнъж. Сумата е доста сериозна, но за радост може", каза още Горанов. "В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, която е определена от парламента", обясни Владислав Горанов. Той добави, че "2 млрд. лева са доста пари, но след като това е приоритет и сме членове на НАТО вероятно това усилие трябва да бъде направено".

Каракачанов каза още, че има известно притеснение, че ако се наложи да се платят изтребителите F-16 наведнъж, може да няма пари за останалите проекти за модернизиране на армията – корабите и новите бойни машини за пехотата. Той повтори пред депутатите, че цената посочена от Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) в одобрението за продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 - 1.673 млрд. долара (почти 2.9 млрд. лв.) не не е сумата за офертата. Това е тавана, който Конгреса на САЩ дава на американското правителство. Каракачанов добави, че сумата за одобрението при сделката на Словакия за 14 изтребителя F-16 е била 2,8 млрд. долара, а сделката се сключена на 1,8 млрд. долара. Ще получим оферта, ако не ни удовлетворява ще продължим разговорите, каза Каракачанов. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники