Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, който ще заработи в София

България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, който ще заработи в София

България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, който ще заработи в София. Той трябва да е готов до 2020 г. Това каза европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел след среща при премиера Бойко Борисов с ръководителя на генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола, предаде агенция "Фокус".

"Общата инвестиция за суперкомпютъра е 1 млрд. евро. От тях 486 млн. евро са от Европейската комисия, а останалите са от държавите членки и частните партньори", обясни Мария Габриел.

За проекта за България тя уточни, че е на стойност 18 млн. евро, като 12 млн. евро от тях са от България, а 6 млн. евро – от еврокомисията. "Срокът е до края на 2020 г. – дотогава средствата трябва да бъдат вече оперативни и действащи. Нещо повече, в следващия програмен период на ЕК с новата програма "Цифрова Европа" специално за суперкомпютрите има отделени 2.7 млрд. евро. Тези средства ще бъдат включени в по-нататъшното развитие. Защото, веднъж създадена и работеща, машината вече става европейска и европейските средства ще бъдат част от тези, които ще се използват за България", обясни тя.

По думите на Роберто Виола компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютъра в НАСА. "Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютъра в НАСА. Това ще бъде най-мощният суперкомпютър – ще бъде сред първите 10 в Европа и сред първите 50 в света", заяви Виола. Той посочи, че има три основни сфери на приложение. "Хората ще имат по-добро разбиране за редица болести като рака. На второ място е околната среда", обясни той и посочи още, това ще е най-голямата мрежа в Европа.

Виола заяви, че чрез суперкомпютъра ще могат да се предвижда торнадо, както и земетресения. Той благодари на България за голямата инвестиция, която ще направи.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.