Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България установява дипломатически отношения с Вануату

България установява дипломатически отношения с Вануату

Постоянният представител на България в ООН Георги Панайотов и постоянният представител на Вануату в ООН Одо Теви подписаха съвместно комюнике за установяване на дипломатически отношения между двете държави.

Георги Панайотов и Одо Теви оцениха установяването на дипломатическите отношения като важен етап в развитието на двустранните връзки – стъпка, която ще даде възможност за задълбочаване на сътрудничеството и ще спомогне за постигане на договорености за България и Вануату в рамките на международните организации.

Вануату е петата държава в Океания, с която страната ни установява дипломатически отношения, след Науру, Соломоновите острови, Тувалу и Фиджи.

Република Вануату е разположена на архипелага Нови Хебриди в Южния Тихи океан и има територия 12 189 кв. км. Водещи сектори в икономиката са земеделието, риболовът, туризмът и финансовите услуги. Като малка островна държава, Вануату е застрашена от последиците от изменението на климата, като повишаването на нивото на морското равнище и честите екстремни циклони. Населението наброява 288 037 души, а една шеста от които живее в столицата Порт Вила.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники