Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Вицепрезидентът: Без Западните Балкани ЕС не може да бъде световен лидер

Вицепрезидентът: Без Западните Балкани ЕС не може да бъде световен лидер

Мястото на страните от Западните Балкани е в Европейския съюз. Погледнете европейската карта и ще констатирате: без тясно сътрудничество със Западните Балкани Европа нe може да бъде световен лидер в политическо и икономическо отношение, в сигурността. Тази категорична позиция заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в черногорската столица Подгорица на международна конференция „Геополитика в Западните Балкани: поглед от региона“.

„Следващите месеци са решаващи. Темата за разширяването не трябва да слиза от дневния ред на ЕС, трябва да бъде приоритет в следващите 5 години“, заяви Илияна Йотова и допълни, че ресор на следващия български еврокомисар трябва да е разширяването.

Вицепрезидентът изтъкна важната роля на България за европейското бъдеще на Западните Балкани. „Години наред за европейската дипломация Балканите бяха мъртво пространство. По време на председателството на Съвета на ЕС България наложи темата за присъединяването на Западните Балкани в общата външнополитическа стратегия на Общността. Като естествен лобист за европейската им интеграция България постави убедително в европейския дневен ред интересите на тези страни“, посочи Илияна Йотова.

Илияна Йотова посочи, че страните от Западните Балкани трябва да решават своите проблеми не заради брюкселската администрация, която ги отбелязва в докладите си, а заради „собствените си общества, заради стандартите на собствения си живот“.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники