Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Над 500 души получили нерегламентиран допуск до държавна тайна

Над 500 души получили нерегламентиран допуск до държавна тайна

Двама началници от служба „Военна информация” бяха обвинени за престъпление по служба заради издаването на стотици разрешения за достъп до секретна информация в нарушение на закона, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Става дума за бригаден генерал Светослав Даскалов (ръководил структурата от април 2016 г. до 21 май т.г.) и бригаден генерал Пламен Ангелов (който е в момента на поста).

След проверка на ДАНС е започнало разследване, което е установило, че от април 2016 г. до началото на май т.г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Разрешенията за достъп до класифицирана информация с ниво „Секретно“ и „Строго секретно“ били издадени от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“-МО, а не от компетентния орган – ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на 504 лица в нарушение на разпоредбите на закона.

След това документите се използвали за издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС.

На 31 май военноокръжната прокуратура в София е сигнализирала министъра на отбраната и е предложила ген. Ангелов временно да бъде с ограничен достъп до класифицирана информация. Ген. Даскалов е с мярка за неотклонение „Подписка”. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники