Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Доклад на правителството: Руските хибридни операции са риск за националната сигурност

Доклад на правителството: Руските хибридни операции са риск за националната сигурностснимка: dnevnik.bg

Значителни рискове и заплахи за националната и съюзната сигурност генерира и активното използване от руската страна на хибридни операции и заплахи за употреба на военна сила при защитата на интересите й. Това е записано в доклада за националната сигурност за 2018 г., който беше приет от правителството и предстои да бъде гласуван в парламента.

Кибератаките и дезинформационните кампании, част от т.нар. хибридна война, продължиха да бъдат основно средство за формиране и разпространение на превратни представи и стереотипи с антиевропейска насоченост в редица държави членки и кандидати за членство в ЕС и за подкопаване на единството в ЕС и НАТО" констатира доклада.

Увеличава се честотата, обхватът и разнообразието на кибепрестъпленията в Република България, пише в изводите за киберсигурността. "Използването на социалния инженеринг и сравнително ниското ниво на информираност както на бизнеса, така и на гражданите допълнително повишава нивото на виктимизация. Същевременно добре развитата информационна и комуникационна инфраструктура на Република България я прави привлекателна за експлоатиране от мултинационални организирани киберпрестъпни групи", пише в доклада.

"Използването на фалшиви новини и факти цели упражняване на определен контрол и натиск върху обществото и неговите нагласи. Основни проводници и канали за фалшивите новини са социалните мрежи като "Фейсбук" и "Туитър" и интернет комуникациите", се отбелязва в доклада за националната сигурност.

"Кризата в Азовско море от края на ноември 2018 г. показа критично висок потенциал за ескалиране, който пряко застраши регионалната архитектура за сигурност и формира нови опасности за колективната сигурност и отбрана", пише още в доклада.

Продължаващото неизпълнение и избирателно прилагане от Руската федерация на фундаментални международни договори в областта на контрола на въоръженията, в т.ч. развитието и разполагането на ракетна система в нарушение на Договора за премахване на ракетите с малък и среден обсег на действие, засили рисковете за евроатлантическата сигурност, пише в доклада. В него се отбелязва, че нападението срещу семейство Скрипал във Великобритания е създало прецедент за употребата след Втората световна война на отровни вещества, разработвани като химическо оръжие, на територията на Европа.

Продължилото интензивното засилване и модернизация на военните способности на Руската федерация на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, включително и на прилежащите акватории, е задълбочило геостратегическия и военния дисбаланс в Черноморския регион. Отбелязва се, че инцидентът в района на Азовско море през ноември 2018 г. и пленяването на украински плавателни съдове и екипаж в Керченския проток от бойни кораби на Руската федерация е сериозно нарушение на международното право и на свободата на корабоплаване. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники