Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Обсъдена бе нова концепция за интеграция на ромите в България

Обсъдена бе нова концепция за интеграция на ромите в България

Вицепремиерът Красимир Каракачанов представи пред Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет нова „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в България“. Документът има три основни приоритета – обвързване на всички социални плащания към ромите със задължението децата в семействата да посещават училище, премахване на незаконните ромски гета и оттам превенция на етническото напрежение в страната.

Красимир Каракачанов вицепремиер на България:

От много години е видно, че интеграцията на това население на практика не работи, защото тя не дава никакви видими резултати. Случва се точно обратното, бедността се увеличава. Неграмотността сред децата и процентът на децата, които не посещават училище се увеличава. Криминогенната атмосфера в районите, в които има компактно такова население, живеещо в незаконни гета, е напрегната. Смятам, че е сбъркана философията въобще на идеята за интеграция на това население. Защото досега виждаме, че всички мерки, които се правят през НПО-та, не са реално това население да бъде интегрирано и през образованието да бъде равноправно на пазара на труда, да се стимулират тези хора реално да се грижат за децата си, реално да се образоват и оттам да си намират подходяща работа. Тук се получава един порочен кръг – роден в гетото, ти оставаш там – оставаш без образование, не получаваш трудови навици и липсата им те прави аутсайдер на пазара на труда. Това означава тотална маргинализация, един затворен порочен кръг.

В залата се чуха редица мнения от страна на неправителствения сектор. Някои подкрепиха нуждата от нова философия за интеграцията на ромското население, но критиците бяха повече.

Асен Колев от „Информа” - Асеновград:

Вие продължавате да говорите за престъпност, но няма циганска престъпност, господин Каракачанов, има престъпност в България. Повече от 90% от хората работят – съзнателно, целенасочено, когато има възможност. Да, точно така е. Интеграцията е двустранен процес. Интеграцията значи ромите да се интегрират, но и българите да възприемат това с желание. Има случай, когато един ром казва и аз съм българин, но знаете ли какво стана с него след това?

Георги Бахов, директор на Фондация „Ромска интеграция“:

Ама защо има бедни? Защото ако отидем при някой работодател и ме видят, че съм черен ще кажат – „о-о, добре, ще ти се обадя“– достатъчно! Няма работа за ромите. Работим единствено в чистотата, на контейнерите за изхвърляне на отпадъци, защото там българи не работят.

Мария Стоименова, фондация „Гюлчай”:

Концепцията, която давате не е правилна за България. Няма да се делим на цигани и на българи. Ние, циганите, сме част от българското общество.

Предложената концепция не подлежи на гласуване от Националния съвет и ще бъде внесена в правителството, като проектодокумент за промяна на новата Стратегия за ромската интеграция, която трябва да бъде гласувана в парламента през 2020 г.

В заключение Красимир Каракачанов обобщи:

Слушайки повечето от вас, оставам с впечатление, че аз не живея в тази страна. Шест месеца този документ се обсъжда и е публичен. Още в началото казах, че ние сме отворени за всякакви бележки. Но извинявайте, да говорим, че проблем няма и че едва ли не проблемът се решава, означава, че ние си заравяме главата в пясъка. Нека да излезем от клишетата, защото клишетата показаха, че не вършат работа. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.