Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Посолството на САЩ: С F-16 България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения

Посолството на САЩ: С F-16 България ще намали зависимостта си от руски военни съоръженияснимка: dnevnik.bg

Със закупуването на изтребители от такъв високоспособен съвременен модел на F-16 България ще стане още по-надежден партньор, ще намали зависимостта от руски военни съоръжения и ще допринесе за укрепване на регионалната и националната си сигурност. Това обяви на пресконференция днес Джъстин Фридман, шарже д'афер на САЩ в България.

Производството на първия самолет F-16 ще бъде завършено през декември 2022 г. Той ще бъде доставен, за да могат да се запознаят българските техници и авиоинженери. Така през 2023 г., когато по договор България трябва да получи първите шест самолета, ще може да се работи с тях още от първия ден. Последните два ще бъдат в САЩ за обучение и ще бъдат доставени до 2024 г. Дотогава България ще продължи да разчита на МиГ-29, чиято поддръжка минава през Русия.

От 2021 г. до 2023 г. ще се поведат обучения по програми за пилоти, техници и команден състав.

Най-вероятно изтребителите F-16 ще бъдат в авиобаза "Граф Игнатиево", а поддръжката ще става в завода "Авионамс". / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.