Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България и Грузия ще работят за увеличаване на свързаността, икономическия обмен и туризма в Черноморския регион

България и Грузия ще работят за увеличаване на свързаността, икономическия обмен и туризма в Черноморския регион

България и Грузия споделят обща амбиция за увеличаване на свързаността в Черноморския регион, която да насърчи икономическия обмен, взаимните инвестиции и туризма. Това беше общата позиция на президентите на България и Грузия Румен Радев и Саломе Зурабишвили, които проведоха среща днес във Варшава. Двамата участваха във възпоменателната церемония в полската столица по повод 80-годишнината от началото на Втората световна война.

Годишният стокообмен между България и Грузия достига 600 млн. долара и с развитието на транспортните, енергийни и дигитални коридори има потенциал да достигне 1 млрд. долара през следващите години, беше подчертано на срещата. Двамата държавни глави изразиха и общ стремеж за откриване на пряка въздушна линия, задълбочаване на двустранното партньорство в областта на науката, културата и образованието.

Президентът Радев подчерта, че страната ни подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия и ще продължи да подпомага усилията в рамките на многостранните преговори за укрепване на стабилността в региона на Кавказ.

Българският държавен глава изрази и подкрепата си за европейската и евроатлантическата интеграция на Грузия и оцени високо активното й участие в рамките на Източното партньорство с ЕС.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники