Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген

Борисов: Дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген

"Искам да изкажа задоволството си и радост, че мога да приветствам нашия добър приятел Бойко Борисов. За нас е чест, че министър-председателят е отделил от своето време, за да ни посети тук. Това заяви председателят на Групата на ХСС Александер Добринд, след като посрещна българския премиер в Берлин.

"Тази среща се провежда във важен исторически момент, 30 години след падането на стената. Това е особено символично за нас. Отбелязвайки тази годишнина, ние искаме да подчертаем, че възстановяването на Западна Европа зависеше от усилията на Източна Европа. Страните от Централна и Източна Европа са наши приятели и ние можем да разчитаме на тях. Бойко Борисов е един от нашите най-близки приятели в Европа, аз изпитвам огромен респект към това, което неговото правителство постигна през годините", добави той.

"Нашите икономически отношения са изключително близки. Бихме били доволни, ако тази тенденция се засили. България регистрира едно много успешно развитие, особено ако се обърне внимание на финансовата област. Също така икономическият растеж също повлиява на стандарта. Търговският баланс става все по-впечатляващ. Аз установих, че Германия внася повече, отколкото изнася към България", обясни Добринд.

"България отговаря за една изключително важна задача, а именно защитата на външните граници на Европа. Ето защо искам тук изрично да благодаря на България, че тя, спазвайки правилата, гарантира по един изряден начин защитата на външните граници с помощта на "Фронтекс", каза още той.

"Благодаря за любезната покана и за добрите думи, защото тази оценка е важна, не само за нас, но и за инвеститорите, които я чуват. Когато бях още кмет, тогавашният кмет на Берлин ни даде парчета от Берлинската стена. Хиляди хора минават на ден и ги виждат пред Националния дворец на културата", заяви премиерът на България Бойко Борисов.

"Не мога да не благодаря и на Меркел за подкрепата, която сме имали винаги в нейно лице. А що се касае до ХСС и нейния лидер, ние дължим толкова много, че мога да кажа само едно: Благодаря!", добави Борисов.

"Мисля, че и за германските инвеститори ще е добре България да влезе в чакалнята за еврозоната. Що се касае до Шенген - в момента не знам дори дали е изгодно за България да влиза в Шенген. Ползваме цялата шенгенска система, имаме на 100% всички германски системи. С Турция споразумението ни не работи. Благодарение на личното ни споразумение с Ердоган ние нямаме натиск от Турция. Но всеки ден ние връщаме на Гърция 100-150 мигранти. Ако Александър каже "Вие сте в Шенген", те ще напънат и България. Имаме хубава поговорка: "Всяко зло за добро". Към днешна дата, дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген", обясни Борисов. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники